Jadłospis
Miejskie Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi nr 31 w Płocku
24.02.2025r. Poniedziałek
- Ś: Pieczywo₁ (pszenno -żytnie) z masłem₇, szynka₆,₇,₉,₁₀ drobiowa, ogórek zielony, papryka, kakao₇
- O: Żurek₇,₉ z ziemniakami i białą kiełbasą₆,₇,₉,₁₀, pierogi₁,₃ leniwe z masełkiem i bułką₁ jabłko, woda z cytryną i miodem
- P: Bułka₁ wrocławska z masłem₇, szynka₆,₇,₉,₁₀ zrazowa, rukola, pomidor, kawa zbożowa na mleku₇
25.02.2025r. Wtorek
- Ś: Jaglanka na mleku₇, pieczywo₁ mieszane (owsiane, pszenno-żytnie) z masłem₇, serek₇ mascarpone, kiełki brokuł, pomidor
- O: Krupnik₇,₉ z ziemniakami, karkówka₁, z kaszą gryczaną, surówka z kapusty białej, marchewki, jabłka, cebulki i oliwy, herbatka owocowa, pomarańcza
- P: Pieczywo₁ mieszane(owsiane pszenno-żytnie) z masłem₇, pasta z suszonych pomidorów i białego serka₇, papryka, ogórek kw., kawa zbożowa na mleku₇
26.02.2025r. Środa
- Ś: Pieczywo₁ mieszane (orkiszowe, pszenno-żytnie) z masłem₇, pasta z tuńczyka₄, czerwona cebulka, ogórek kw., kawa zbożowa na mleku₇
- O: Grochowa₇,₉ z ziemniakami i majerankiem, kurczak w sosie₉ słodko – kwaśnym z ryżem, gruszka, kompot wiśniowy
- P: Budyń₁,₃,₇ na mleku₇ (wyrób własny) ,marchewka w słupki, krążki ryżowe
27.02.2025r. Czwartek
- Ś: Bułka₁ grahamka z masłem₁, parówki₆,₇,₉,₁₀ z szynki, keczup₉, ogórek zielony w słupki, kawa zbożowa na mleku₇
- O: Czerwony barszcz₇,₉ z makaronem₁,₃ i koperkiem, kotlet₁,₃ schabowy, ziemniaki, sałata z jogurtem₇, banan, lemoniadka
- P: Pączusie₁,₃,₇, mleko₇, jabłko
28.02.2025r. Piątek
- Ś: Pieczywo₁ (pszenno – żytnie, wieloziarniste) z masłem₇, krakowska₆,₇,₉,₁₀ podsuszana na liściu sałaty, pomidor, kakao₇
- O: Kalafiorowa₇,₉ ziemniakami i koperkiem, kluski₁,₃,₄ francuskie ze szpinakiem i białym serem₇, marchewka z jabłkiem, herbatka z dzikiej róży
- P: Jogurt₇ z brzoskwiniami (własny wyrób), wafle kukurydziane
Potrawy wyróżnione w jadłospisie zawierają substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg. Załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dn. 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Załącznik II substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
- Zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne z wyjątkami
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne z wyjątkami;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne z wyjątkami;
- Mleko i produkty pochodne z wyjątkami;
- Orzechy – migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne z wyjątkami.
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- SO2 i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
- Łubin i produkty pochodne;